Saturday, February 21, 2009

恶毒的冒名中伤

今日社会已臻乱世之境,炸尸、习屁股、收买、背信、跳槽、偷拍裸照等等,种种令人咬牙切齿的行为,一一呈现,搞到人心惶惶不可终日。

而最新的一种乱世恶举,叫着冒名中伤,无耻无胆的匪类,冒用別人的名誉在网络上发布令人憎恨的言论,图破坏当事人的名誉。

最近阿武叔的部落接获一个叫ANDREW TAN的公正党员留言,针对黄洁冰裸照事件,大骂马华的新闻局主任李伟杰。

ANDREW TAN说,李伟杰批评黄洁冰胡搞一夜情,应辞职谢罪。

初时也想,李伟杰怎会愚蠢至斯,不过,翻了很多报纸都没有看到李伟杰针对黄洁冰事件发表任何评论。

隔天,再收到一个署名“马华新闻局”的评论,澄清那是冒名的恶言中伤,李伟杰不曾发出那个具争议性的言论。

与此同时,在卖博士的部落,也有这类网络老鼠,冒用《路见要鸣》及《啊利》的名义,发表一些令人看了会不高兴的言论。

《路见要鸣》怀疑是某人,但某人说不是他所为,於是,网络老鼠的奸计得逞。

严厉谴责这类冒名的网络老鼠,这种行为和偷拍人家裸照然後放上网的行为一样,恶毒而且会遗祸下一代,此世必遭报应。

16 comments:

細水長流 said...

太多网络老鼠,
已学会分辨正版n翻版的回应标记,
还不知道如何揪出这类毒瘤。
希望高人指教。

Chen said...

唉!敢做不敢为,是小人嘢。
世界真的是如斯多小人,乱人,未恐天下不乱,可悲呀!

啊利 said...

咦?马华代言人的事怎么没听说~不过应该猜到是什么无聊的话了。

那个冒充路见要鸣留言说的话确实很过分,如果换成我是要鸣兄我也会恨不得将这种不知廉耻的人碎尸万段。身为马来西亚华人的一份子,我真不希望说这些脑残话的人是出自这屹立了60年的华人团体。如果是,那请他回家抄写贵党的党训第(5)条,直到领悟其中的意思为止。如果不是,那我愿意道歉,因为我确实也怀疑他。如果是要将事情“政党化”的,那大家要感恩,因为这些人是永远没机会成为领袖的。

科技发达,电子媒体可以起到很好的宣传作用,也是个让人防不胜防的攻击用具。在浩瀚的网络里,你以为带着面具就没有人知道,然而你做了什么,天知地知你自己知。善恶有报,若然未报,时辰未到。记得多积德~

求真 said...

我的博客允许匿名是因为了解小人物的心声。但愿大家都互相尊重吧。

这个冒名的文告可能是不忿黄冠文所为吧,反正查实不是李的言论,这倒给李至少的正名了,何苦呢,网络言论不是无根无据的。

啊呜叔,好久不见了,我换了网站了,用wordpress。。还在学习中欢迎指教。http://thepplway.createbloggers.com/

Andrew Tan said...

李伟杰:胡搞一夜情闯祸,黄洁冰应辞职谢罪
(吉隆坡17日讯) “黄洁冰胡搞一夜情,直接引起裸照外泄风波,如此道德败坏的女政治工作者,唯一的正确做法为辞职下台,还自己和公正党一个清白!”

马华总部发言人李伟杰,今日在此间发文告,评论雪州行政议员黄洁冰裸照风波时,如是指出。

他也是马华中委和梳邦区会主席。

他说,黄洁冰向警方报案时,透露出一个重大的疑点,即她无法认出哪个“男朋友”泄漏其裸照。

李伟杰认为,这种说法,清楚证明洋派作风的黄洁冰爱搞男女关系,没有单一固定的性伴侣。换句话说,她是一个人尽可夫、水性杨花的女性,选民应该提高警惕,小心这类的政治人物。

他表示,黄洁冰的做法,很可能导致州政府的秘密文件内容外泄。他表示担心,此种性滥交态度,也大有可能感染性病或绝世症爱滋病,让选民暴露在极大的风险之下。

李伟杰全力支持前雪州州务大臣基尔的看法,黄洁冰必须尽快学习前卫生部长拿督蔡细历的光明磊落做法,辞去所有官职和让出州议员的位子,通过补选来接受选民对公正党的裁决。

“马华公会对于民联一再出现道德污点人物,感到非常遗憾,因此呼吁全国人民拒绝所有的民联州政府。”

春天 said...

给Andrew Tan的一点小忠告:
1。我认为你不是公正党党员,因为在你的部落格里的公正党党旗logo的resolution那么低,拜托啦,我随便在网上都可找到高resolution的党旗,下一次做多一点功课,不要丢人现眼。用这种卑鄙的手段来抹黑敌对政党不是我们这班部落课的作风,所以我们不欢迎你。

2。不要以为随便create个部落,随便放个名字就可以为所欲为,网络的言论自由我是绝对赞同,但不应该成为匿名鼠辈用来攻击政敌或嫁祸于人的工具。天网恢恢,疏而不漏,不要忘了凡走过必留下痕迹,我是电脑科学毕业生,我知道有些时候,如果要的话,是可找出blogspot的用户是从那儿login的。除非你是高手中的高手,知道如何去“避”,但我看你不是,因为你连logo都乱乱抄,让人一看就觉得很假。我不是从法律角度去看,只是从技术角度去分析。毕竟我们的cyberlaw还是很容易被挑战的。

3。如果你也是政客,那么我奉劝你用你的真名实姓,真真正正开个部落格,写下你的政见,留下你的评论,不论你是来自那个阵营,我们都会尊重你的。不要到处留下见不得人的名字,看不得人的言论。

4。四海网内皆兄弟,收手吧朋友,不要再堕落,不要再做过街老鼠,让人喊打喊杀了。

Andrew Tan said...

给春天的一点小忠告:
1) aku adalah ahli baru
2)kalau kamu anggap saya gune nama orang itu u sudah salah.
3)aku baru belajar create blogger.aku bukan pro macam kamu...
4) topic ini aku cari daripada forum keadilan.

kalau saya nak main tipu helah kenapa saya create blog saya.... bodoh.......

Andrew Tan said...

1。我认为你不是公正党党员,因为在你的部落格里的公正党党旗logo的resolution那么低,拜托啦,我随便在网上都可找到高resolution的党旗,下一次做多一点功课,不要丢人现眼。用这种卑鄙的手段来抹黑敌对政党不是我们这班部落课的作风,所以我们不欢迎你。

Jawab balik
----------------
aku ahli baru dan aku belajar dalam blog... 用这种卑鄙的手段来抹黑敌对政党不是我们这班部落课的作风( berita ini aku cari daripada forum parti keadilan raykat yang post daripada pengerusi bahagian johor ..
bukan saya tulis

Andrew Tan said...

http://forum.keadilan.ws/thread-86704-1-1.html

SENDIRI TENGOK BUKAN AKU YANG TULIS BERITA INI 春天 ( budak bodoh suka cakap orang bukan)........

Andrew Tan said...

http://forum.keadilan.ws/thread-86704-1-1.html

Andrew Tan said...

http://forum.keadilan.ws/thread-86704-1-1.html

Andrew Tan said...

http://forum.keadilan.ws/thread-86704-1-1.html

Andrew Tan said...

春天 bodoh@@

sila tengok http://forum.keadilan.ws/thread-86704-1-1.html

Andrew Tan said...

BUKAN YANG AKU TULIS BERITA INI SILA KAMU FAHAM @@@@春天(MR TOH)

PoliBug | 波力拔克 said...

够了!他妈的太过份了!

那天经振国指点,也在自由媒体看到一宗相同的例子,对新闻稍作更动,达到字义不符的目的,此类下流胚子人尽可诛!

春天 said...

Kepada Ahli Baru PKR Andrew Tan,
Tidaklah aku paham mengapa engkau tidak menggunakan perkataan Bahasa Cina tetapi tidaklah mengapa kerana kita berada di negara Malaysia ini yang menggunakan Bahasa Melayu lagikan ia adalah bahasa kecintaan aku sepanjang ini. Bahasa itu jiwa bangsa tetapi apabila tujuan dan maksud dapat disampaikan, bahasa tetap bahasa yang bertujuankan komunikasi sahaja.

Aku tidak pernah kata aku ni pandai tetapi adalah amat kurang ajar apabila engkau memaki si aku ini bodah seperti babi di blog aku (给Andrew Tan的一点小忠告), bahkan aku tidak pernah berertikan negatif memberikan nasihat yang seikhlas ini. Aku tidak mahu menimbulkan suasana tidak harmoni di golongan blogger-blogger ini tetapi perkataan yang keterlaluan engkau ni tidak aku terima dan logik-logik yang tidak masuk akal perlulah aku betulkan

Engkau telah menyalin sepenuhnya apa yang terpapar di forum keadilan tersebut tanpa menyatakan ia adalah salinan yang bukan terbitan engkau sendiri. Wahai si Andrew Tan yang pandai-pandai, tidak sesiapa pun yang akan menyaki ia bukan terbitan engkau sendiri. Salinan tersebut tetap dipaparkan dengan nama blogger engkau, ingatkan ia tidak kena mengena dengan engkau? Kalau cam tu, bolehkah aku memaparkan gambar-gambar lucah dan mengatakan aku ni salin dari web-web porno dan tidak perlu bertanggungjawab keatas kesalahan-kesalahan jenayah mungkin terbabit. Walaupun aku bukannya seorang peguam, tetapi taulah aku apa yang boleh buat dan apa yang tidak.

Sebagai seorang rakyat yang bertanggungjawab, kita perlulah dapat menyingkirkan infomasi-infomasi palsu dan berisukan fitnahan. Tidaklah engkau mampu buat begini dan hanya pandai memaki orang lain.

Sebelum ini, aku berasa gelisah dan khuatir hadapan parti MCA ini kerana adanya isu-isu negatif yang mengelilingi parti ini. Tetapi, sekarang aku ni telah tukar fikiran dan menampakkan hadapan yang cermelang parti ni kerana engkau.